Menü

Információ

Időpont:
2024.07.06 - 2024.07.27
(21 nap)

Részvételi díj:
3 hét: 185 000 forint
Részletfizetés:
60 + 60 + 65 ezer forint

Alsó korhatár:
8 éves kor
Felső korhatár:
Új gyerekeknek 16 éves kor,
régi táborosoknak 18 éves kor

Elérhetőség

csillagtorony@gmail.com

Táborvezető
Gallyas Fábián
+36-70-31-13-886

Kapcsolattartó:
Varga Bálint
+36-30-932-1322


Facebook oldalunk


Helyszín

Mátrafüredi Ifjúsági Tábor

3232 Gyöngyös Parádi út 23.

Az öt törzs történetei | Bevezető

barbár

Amint az ismeretes Szirakasz létrejöttét a történelem onnan datálja, hogy a nyugati földek öt törzse közül négy közös uralkodót koronázott, hogy meg tudják védeni magukat az áruló ötödikkel szemben. Kevés ismeretes az ezt megelőző időszakból, mivel az üldözött túlélők csak a legszükségesebb dolgokat hozták el magukkal. Így szinte minden emlék megsemmisült vagy elveszett a Szirakasz előtti időkről.

Vannak azonban, akiknek hivatásuk, hogy feltárják a múlt titkait. Hosszú utazásaim során foglalkoztam a nyugati törzsek történelmével és eredetével. Szájról-szájra terjedő mesékből, krónikák lábjegyzeteiből és a föld mélyéből kiásott kincsek nyomán, képességeim szerint összeállítottam mindazt, amit a mai tudomány erről a népről ismer.

címerek

A nyugati földek általunk ismert első lakói az úgynevezett Elveszett birodalomban éltek. Bár számos mű foglalkozik a témával és boncolgatja a romok és ereklyék eredetét, ezek nagy része nem más, mint pontatlan spekuláció. Nem is kívánok ezzel a problémával foglalkozni saját könyvemben. Legyen elég annyi, hogy létezett egy ország, ami valamely módon elpusztult vagy felbomlott és nem hagyott ránk mást, csak romokat és néhány cserépdarabot. Ami azonban bizonyos volt, hogy ennek az országnak a területén jelent meg az a bizonyos öt törzs. Hogy a törzsek tagjai az Elveszett birodalom népeinek leszármazottai-e, nem lehet tudni. Egymással laza szövetségben álltak, vezéreik évenként vagy különleges esetekben gyűltek össze. Ilyenkor vitatták meg a legfontosabb kérdéseket, melyek minden törzset érintettek. Életmódjuk és kulturális fejlettségük az építészetük alapján messze elmaradt az előttük ott élőktől. Ha nem a csillagok alatt tanyáztak, akkor cölöpökből és bőrökből álló sátrakban vagy a földbe ásott és hasonló módon befedett építményekben laktak. Ez alól kivételt csak azok a települések jelentettek, amik egy-egy romváros maradványaiban jöttek létre. Ezek általában kereskedelmi központok voltak, ahol a törzsek egymással és más népekkel cserélték el javaikat. Egy ilyen településre húzódott vissza a négy törzs az árulás után, de erre később majd még visszatérünk.

farkashívő

A törzsek nevei a következők: Thalion, Angrem, Draug és Ruin. Az ötödik pedig Angaras. Az első négy szinte mindenki számára ismeretes, hiszen Szirakasz legprominensebb házai örökölték ezeket. Az Angaras törzs, miután a másik négy ellen fordult címert cserélt és csak, mint ötödik törzs kezdte el emlegetni magát. A nevek eredetei egy igen érdekes szokásra vezethetők vissza. A törzsek nevei nem voltak állandóak, legalábbis régészeti és néprajzi leletek alapján erre a következtetésre juthatunk. A törzs a nevét kiemelkedő hőseiről kapta. Addig neveztek egy törzset egy adott hérosz után, míg egy nála, a törzs tagjai által többre nem tartott valaki fel nem bukkant. A törzsek szállásterületein faragott kőtáblákra bukkantak, amiken, a legfelső helyeken az öt ismert név van. Azonban alattuk törzsenként több tucat másik név is szerepel. Ezekből és a ránk maradt legendákból számos, a törzsek számára jelentős személyt megismerhetünk.

A törzsek vallásukat tekintve hasonlítottak bármilyen ma élő nomád, barbarisztikus népcsoporthoz. Lelki életük irányítói a sámánok voltak, akik a különböző szellemekkel tartották a kapcsolatot. Ezek közül emelkedett ki a farkas szelleme. De nem állíthatjuk határozottan, hogy bármikor is egyedüli istenné nőtte ki magát. A négy törzs egyesülése határozott kulturális megújulást hozott, ami háttérbe szorította a régi hitet követőket. Ez Szirakasz történelme során több konfliktushoz vezetett.

Írta: Raziel

<<< vissza